روغن های صنعتی طیف وسیعی از روغن ها می باشند که مصارف صنعتی متفاوتی دارند. اگر بخواهیم روغن های صنعتی را به لحاظ کاربرد تقسیم بندی کنیم می توانیم آنها را در دسته بندی های روغن های روانکار، روغن های انتقال قدرت، روغن های خنک کننده و روغن های فرایندی تقسیم بندی کنیـــم.

منشا ساخت روغن های صـنـعـتـی به دو زیر شاخه کلی تقسیم می شوند:

– دسته اول روغـن های صـنـعـتـی با پایه نفتی
– دسته دوم روغـن های صـنـعـتـی با پایه غیر نفتی یا مصنوعی

به روغن های صنعتی با پایه ی نفتی، روغن مینرال و به روغن با پایه غیر نفتی، روغن سنتیک گفته می شود.

 

روغن های صنعتی مصارف صنعتی متفاوتی دارند و نقش مهمی را در هر صنعت ایفا می کنند. آنها برای بهبود عملکرد ماشین آلات و تجهیزات صنعتی و محافظت از آنها در برابر آسیب در حین کار استفاده می شوند.

روغن های صنعتی انواع مختلفی دارند و طبقه بندی آنها بر اساس منشاء و ترکیب آنها می باشد.

تا پیش از سال ۱۸۵۶ میلادی، از منابع روغن هـای حیـوانی مثـل روغن نهنگ و گاو جهت استفاده در چرخ ها و روانکاری انواع چرخ دنده ها استفاده می شد. در برخی موارد نیز از روغن های گیاهی جهت تولید روغن های صنعتی استفاده می شد. ولی به دلیل پایداری پایین در استفاده صنعتی عمر کوتاهی داشتند و سریعاً اکسید و فاسد می شدند. به همین دلیل، موارد استفاده آنها محدود بود.

به مرور و با صنعتی شدن جوامع و کشورها، نیاز به روانکارها و روغن های صنعتی با کیفیت و با پایداری بالا، بیشتر احساس شد تا این روانکارها قادر باشند اصطکاک بین قطعات و سطوح متحرک راکاهش دهند و از خوردگی و سایش قطعات جلوگیری کنند.

 

 

روغن های صنعتی یا روانکارهایی که امروزه می شناسیم عموما پس از کشف و استخراج نفت و در سال ١٨٨٣ میلادی با بهبود فرآیندهای تقطیر و تصفیه نفت خام و توسعه پالایشگاه ها تولید شده و جایگزین روغن های حیوانی قبلی شد تا متناسب با دستگاه های صنعتی جدید نیازهای صنایع را پوشش دهد.

 

همگام با صنعتی شدن کشورها و پیشرفت صنایع مختلف، نیاز به روغن های صنعتی با کیفیت و مقاومت بالاتر بیشتر شد و سعی بر آن شد که با تصفیه بهتر روغن و افزودن مواد افزودنی مختلف و با کیفیت، روغن های صنعتی با طول عمر بیشتر تولید شود.

 

امروزه روغن های صنعتی از طریق فعل و انفعالات شیمیایی پیچیده ای بدست می آیند. این نوع روغن های صنعتی قادر به تحمل میزان وسیعی از فشارها و درجه حرارت ها برای کاربردهای خاص می باشند.

 

روغن های صنعتی با پایه نفتی طیف استفاده گسترده ای در ماشین آلات صنعتی و استفاده های عمومی  دارند.

روغن های صنعتی یا روانکارها، علاوه بر نیروگاه ها در صنایعی مانند خودروسازی، هوافضا و صنایع ساختمانی کاربرد فراوانی دارند. روانکاری وسیله ای برای کنترل اصطکاک و سایش با وارد کردن یک لایه کاهش دهنده اصطکاک بین سطوح متحرک دستگاه هایی است که باهم در تماس هستند.

 

روانکارها معمولاً به شکل مایع یا نیمه جامد هستند، اما ممکن است در اشکال مختلف به صورت جامد و گاز هم وجود داشته باشند. در این مطالعات عمدتاً روانکارهای مایع را در نظر می‌گیریم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *